Vad är bleed?

Bleed förklaring

Om du någon gång har skickat filer till tryck så har du helt säkert hört uttrycket “bleed” eller utfallande på svenska. Men vad betyder det egentligen?

Genom att förstå detta enkla koncept kommer de filer du skickar till tryck faktiskt bli som du önskar. Frågan “Vad är bleed” är en fråga vi ofta får och svaret är ganska enkelt. Bleed är en säkerhetsmarginal som förhindrar synliga fel vid beskärning eller stansning.

Förutom enklare digitaltryck, så är det ganska sällan trycksakerna produceras på ett medium som har samma format som slutprodukten. Då designen kapas till rätt storlek så är bleed nödvändigt för att du ska få det resultatet som du önskar.

Minimum 3 mm bleed

Bleed hänvisar till den del av trycket (Bilder, bakgrunder eller liknande) som sträcker sig ut över skärmärkena. Det ger tryckeriet möjligheten till att beskära trycksaken i rätt storlek, utan att riskera vita kanter runt själva trycksaken.

Variationer i papper, tryck och själva beskärningen eller stansningen i sig kan leta till små förskjutningar. Då är det viktigt att ha lite extra att gå på. Det bör därför vara ca 3 mm bleed runt själva trycksaken. Fråga dock alltid på förhand, då det kan variera lite mellan olika trycksaker och olika producenter.

Kom ihåg att grafik som sträcker sig ut i bleeden kommer att skäras bort. Så se till att den inte innehåller några viktiga element. Text och andra viktiga element bör hållas ca 3 mm innanför skärmärkena.

 

Behöver du hjälp?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp. Kanske vill du ha en mall, eller bara att vi kollar så att allting ser rätt ut från början?

Tveka inte att höra av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.