Profilkläder – Val av tryckmetoder

Luvtröja med tryck

För att skapa egna snygga profilkläder med tryck, finns det ett virrvarr av produktionsmöjligheter – men vad fungerar egentligen bäst?  I det här inlägget kommer vi att hjälpa dig att förstå mer om de olika teknikerna och ge dig en information för att kunna göra valet lättare. Det finns fem vanliga metoder för att dekorera dina profilkläder on man inkluderar broderi. Jag kommer att börja med att berätta lite om processen, så att senare du förstår bakgrunden till mina rekommendationer.

1. Screen-tryck på profilkläder

Av de fyra alternativen är screen-tryck ofta betraktat som den bästa, och är därför också den mest populära. Screen-tryck åstadkoms genom pressning av ett skikt av bläck genom ett fint nät för att bilda ett mönster. En särskild duk måste göras, och processen måste upprepas för varje färg. Man trycker alltså en färg åt gången. Detta gör att antalet färger i trycket bestämmer i hög grad priset, och metoden är bäst lämpad för större serier av identiska tryck. Detta då duken är förknippad med en uppstartskostnad som måste slås ut på många enheter för att bli  prisvärd. Vi erbjuder dock screen-tryck ner till 10 plagg. 

2. Transfertryck på profilkläder

Åstadkoms genom en prefabricerade märken som med värme pressas på plagget. Enhetskostnaden kan vara ganska hög, men vid låga antal och kort tidsfrist kan det vara ett bra alternativ. Vi skiljer ofta på digitala och traditionell transfer. Med en digital transferskrivare trycker man ett mönster på en folie som sedan fästs på plagget. Detta bör ses som en nödåtgärd, och rekommenderas inte när de används över tid. Både kvalitet och utseende är begränsad av den här typen av transfer. Traditionell transfer utförs genom utskärningar i en särskild folie fixerad i ett transferark, som därefter pressas på plagget. Överföringspapper avlägsnas och filmen kvarstår. Eftersom utformade består av flera lager av färgad folie, har denna metod vissa begränsningar i färg.

På senare tid har denna metod blivit bättre då folierna har blivit mer elastiska. Det gör att de inte går sönder lika enkelt när kläderna sträcks.

3. Sublimeringstryck på profilkläder

Sublimeringstryck är en teknik där en design trycks på ett specialpapper, som därefter överförs till plagget. Bläcket värms upp tills det smälter in i plagget. Detta gör att trycket varar länge, och uppfattas som en del av plagget istället för ett tryck. Detta är en metod som är bra för lite större serier.

4. DTG (direct-to-garment)

DTG är en metod där vi använder oss av en speciell printer som kan trycka direkt på plagget, på samme sätt som en vanlig printer trycker på papper. Denna tekniken har väldigt få begränsningar när det kommer till färger, men den har en del begränsningar när det kommer till material den kan trycka på. Detta är dock inte ett problem när det gäller just t-shirts med tryck som ofta är gjorda i bomull.

5. Broderi

Broderi görs oftast på t.ex jackor, pikétröjor och hoodies. Vid varje brodyr så skapas ett brodyrkort och man försöker matcha trådarna med de motiv som finns i loggan. Metoden är slitstark och klarar hög tvätt och tumling. Brodyr blir ofta väldigt slitstarkt och förknippas ofta med hög kvalité.

Hur ska man välja rätt tryckmetod vid dekor av profilkläder?

Det är två faktorer som spelar in när det kommer till val av tryckmetod:

  • Hur många t-shirts vill du trycka upp?
  • Hur komplicerad är din design?

Hur stor är upplagan?

Om du ska producera ett litet upplag som kräver snabb leverans är DTG med stor sannolikhet en bra metod för dig. Då får man låga uppstartskostnader och en produkt som blir riktigt bra.

Ska du göra en större beställning, kanske upp mot 50 likadana plagg eller mera,bör screen-tryck värderas. Resultatet blir alltid bra, och enhetspriset blir lågt. Kom ihåg att den metod begränsar antalet färger som kan användas.

Din design avgör vilken metod som lämpar sig bäst

Designen är det allra viktigaste momentet när det kommer till val av tryckmetod. Om designen innehåller många olika färger, små detaljer och eller fotografier är DTG riktig lösning.

Du har säkert en idé om hur designen ska se ut. Är det ett fotografi? Hur många färger är det i? Er det svart/Vitt? Eller bara text?

Om du ska dekorera hela fronten av plagget, från söm till söm så påverkar det också valet av tryckmetod.

 

Använd diagrammet för att lista ut vilken tryckmetod som passar sitt projekt bäst

Val av tryckmetod vid tryck av prodilkläder

Är du fortfarande osäker? Det gör ingenting! Vi på Tryckt val kommer alltid att kunna ge råd till ditt projekt. Vi hjälper dig med att finna rätt tryckmetod till ditt projekt för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Ta kontakt så hjälper vi dig.

Se våra Profilkläder med tryck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.